Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Spolupracujeme s:

   
Znak Města Skutče. Město Skuteč

 

 

Logo společnosti Člověk v tísni.

Příběhy bezpráví

Studentské volby

Logo Židovského muzea v Praze. Putovní výstavy
Světluška - sbírkové dny Světluška
Každý rok pořádáme sbírku pro Život dětem, o.p.s., pomáhejte s námi :-)

Život dětem o.p.s.

Srdíčkové dny
Logo projektu Ekoškola. Ekoškola
 
 

Prostředky z EU

Čerpáme z EU prostředky na zkvalitnění a modernizaci výuky.Čerpáme peníze z Evropské unie na zkvalitňování a modernizaci výuky

Jak pomohla EU a ESF naší obci  OP Zaměstnanost.

 

 

 

 

 

 

 

 

Najdete nás na Facebooku

Odkaz na facebookové stránky gymnázia.
 

QR kód

qr kód

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE: 1
DNES: 10
TÝDEN: 10
CELKEM: 176459

Navigace

Obsah

Exkurze do pivovaru Pernštejn a firmy Synthesia

Ve středu 18. ledna 2017 třídy sexta a 3. BP ze skutečského gymnázia vyrazily na exkurzi do Pardubic zaměřenou na výrobu kyseliny sírové a piva. Za tímto účelem jsme navštívili pardubický pivovar Pernštejn a firmu Synthesia.

Datum konání: 18. 1. 2017 začátek od 08:00

Místo konání: Pivovar Pernštejn a firma Synthesia, Pardubice

Typ akce: ostatní

Organizátor: GSŘMR ve Skutči

Okusili jsme pivo i síru

Už cestou tam jsme měli možnost vyslechnout rozsáhlý výklad o výrobě těchto látek od našeho učitele chemie, Ing. Františka Krejčího. Dalo by se tedy říci, že vše podstatné jsme věděli už před příchodem na místo činu. První část exkurze proběhla ve firmě Synthesia v Semtíně. Kyselina sírová má bohaté využití ať už při výrobě plastů, barviv, výbušnin, léčiv či zpracování rud nebo ropy. Prvním stupněm výroby je spalování síry nebo pyritu na oxid siřičitý. Poté se oxid siřičitý oxiduje na oxid sírový s pomocí katalyzátoru, v tomto případě oxidu vanadičného. Oxid sírový se smíchá s kyselinou sírovou za vzniku kyseliny disírové a následně olea, jehož zředěním se průmyslově vyrábí kyselina sírová.

„Dokonce jsme si mohli odnést pár kousků síry na památku.“ – Jirovský Jonáš

Druhou částí exkurze byla návštěva pivovaru Pernštejn. Při výrobě piva se nejprve sešrotuje slad, který se nechá odležet, poté se smíchá s vodou. Tato část výroby piva se nazývá vystírání, po jejím konci vzniká dílo, které je postupně zahříváno. V této fázi dochází ke zkapalnění škrobu a následnému štěpení polysacharidů. Dílo je scezeno a tak zbaveno pevných zbytků, mláta. Vzniklá sladina se smíchá s chmelem, to se nazývá mladina. Do mladiny jsou přidány pivovarské kvasnice a může začít proces kvašení. Po něm už se pivo nechá pouze týdny až měsíce uležet, přefiltruje se přes křemelinový filtr a stáčí se.

„Návštěva pivovaru se mi moc líbila, hlavně díky odbornému výkladu našeho průvodce. Nejen, že se nám dostalo srozumitelných informací, ale byly nám i jasně zodpovězeny otázky, na které jsme se tázali. Prostředí pivovaru bylo pro mě moc zajímavé, hlavně díky tomu, že jsem doposud žádný nenavštívila. Závěrem celé prohlídky byla ochutnávka zde vyráběného piva, a i přesto, že nejsem, co se týče piva, nějaký velký gurmán, mohu Pernštejn jedině doporučit!“ – Kateřina Kallasová

Petra Malinská


Vytvořeno: 20. 2. 2017
Poslední aktualizace: 28. 6. 2017 23:04