Exkurze do pivovaru Pernštejn a firmy Synthesia
Kdy: 18. 1. 2017 8:00
Kde: Pivovar Pernštejn a firma Synthesia
Ve středu 18. ledna 2017 třídy sexta a 3. BP ze skutečského gymnázia vyrazily na exkurzi do Pardubic zaměřenou na výrobu kyseliny sírové a piva. Za tímto účelem jsme navštívili pardubický pivovar Pernštejn a firmu Synthesia.
Okusili jsme pivo i síru
Už cestou tam jsme měli možnost vyslechnout rozsáhlý výklad o výrobě těchto látek od našeho učitele chemie, Ing. Františka Krejčího. Dalo by se tedy říci, že vše podstatné jsme věděli už před příchodem na místo činu. První část exkurze proběhla ve firmě Synthesia v Semtíně. Kyselina sírová má bohaté využití ať už při výrobě plastů, barviv, výbušnin, léčiv či zpracování rud nebo ropy. Prvním stupněm výroby je spalování síry nebo pyritu na oxid siřičitý. Poté se oxid siřičitý oxiduje na oxid sírový s pomocí katalyzátoru, v tomto případě oxidu vanadičného. Oxid sírový se smíchá s kyselinou sírovou za vzniku kyseliny disírové a následně olea, jehož zředěním se průmyslově vyrábí kyselina sírová.
„Dokonce jsme si mohli odnést pár kousků síry na památku.“ – Jirovský Jonáš
Druhou částí exkurze byla návštěva pivovaru Pernštejn. Při výrobě piva se nejprve sešrotuje slad, který se nechá odležet, poté se smíchá s vodou. Tato část výroby piva se nazývá vystírání, po jejím konci vzniká dílo, které je postupně zahříváno. V této fázi dochází ke zkapalnění škrobu a následnému štěpení polysacharidů. Dílo je scezeno a tak zbaveno pevných zbytků, mláta. Vzniklá sladina se smíchá s chmelem, to se nazývá mladina. Do mladiny jsou přidány pivovarské kvasnice a může začít proces kvašení. Po něm už se pivo nechá pouze týdny až měsíce uležet, přefiltruje se přes křemelinový filtr a stáčí se.
„Návštěva pivovaru se mi moc líbila, hlavně díky odbornému výkladu našeho průvodce. Nejen, že se nám dostalo srozumitelných informací, ale byly nám i jasně zodpovězeny otázky, na které jsme se tázali. Prostředí pivovaru bylo pro mě moc zajímavé, hlavně díky tomu, že jsem doposud žádný nenavštívila. Závěrem celé prohlídky byla ochutnávka zde vyráběného piva, a i přesto, že nejsem, co se týče piva, nějaký velký gurmán, mohu Pernštejn jedině doporučit!“ – Kateřina Kallasová
Petra Malinská
Další informace
Adresa místa konání
Organizátor
GSŘMR ve SkutčiDatum poslední aktualizace: 16. 10. 2017 23:02